DEN HAAG - De ministers van Financiën van Duitsland, Nederland en Finland komen dinsdag bijeen voor overleg over de schuldencrisis. Dat bevestigde de Nederlandse minister Jan Kees de Jager donderdag.

De heikele kwestie van het onderpand dat de Finnen willen op noodleningen aan Griekenland kan daarbij ter sprake komen, maar staat niet centraal op de agenda.

Eerder op de dag berichtte persbureau Reuters al dat de drie ministers in Berlijn bijeenkomen voor overleg over mogelijke onderpanden op leningen aan Griekenland. Een woordvoerder van de Jager benadrukte dat de bijeenkomst daar niet speciaal voor is bedoeld. ''Maar het onderwerp kan wel ter sprake komen.''

Finland

Finland verraste andere eurolanden onlangs door een akkoord te sluiten met de Grieken over een onderpand in cash, in ruil voor de deelname aan nieuwe hulpleningen voor Griekenland.

Andere landen, waaronder Nederland, vinden dat die deal moet verdwijnen of dat andere landen dezelfde garanties moeten krijgen.

Oplossing

De Jager liet donderdag op een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de internationale pers weten dat hij ruimte ziet voor een oplossing. ''Ik zie mogelijkheden voor een gelijke behandeling van schuldeisers zonder de nadelen van het conceptakkoord tussen Griekenland en Finland.''

De minister wilde niet ingaan op de inhoud van de voorstellen die nu op tafel liggen. ''Ik wil de onderhandelingen niet verstoren'', stelde hij.

Goedkeuring

Daarnaast werd via Reuters bekend dat De Jager niet iedere keer naar het parlement wil voor goedkeuring van noodsteun aan eurolanden. Wachten op parlementaire goedkeuring zou een destabiliserende invloed hebben op de financiële markten.

“Het is eigenlijk beter om niet naar het parlement te gaan elke keer als er een noodsituatie is. Dat is geen wenselijke situatie als je stabiliteit en verantwoordelijkheid wilt uitstralen naar de markten”, aldus De Jager.

Begrotingen

De Jager uit ook de wens een onafhankelijke Europese organisatie op te richten die de begrotingen van overheden in de gaten houdt. Als landen de begrotingsregels overtreden kan die organisatie sancties uitdelen.

De minister herhaalt verder het standpunt dat ook collega’s in andere landen hebben geuit. Om het schuldenprobleem in de eurozone op te lossen is een combinatie van bezuinigingen en hervormingen nodig.

Lees alles over de schuldencrisis