AMSTERDAM – De Griekse staat is de controle verloren over het begrotingstekort en over de schuld. Dit jaar zal het begrotingstekort waarschijnlijk hoger uitvallen dan gepland.

Dit meldt de Griekse krant Kathimerini op basis van een rapport van een nieuw gevormd onafhankelijk budgetbureau.

De Griekse overheid mikt voor dit jaar op een begrotingstekort van 7,6 procent. Volgens het budgetbureau komt het tekort eerder uit op 8,8 procent.

Het grotere tekort is een gevolg van een krimp van de Griekse economie en tegelijk een vergroting van de staatsschuld. De Griekse economie zal naar verwachting in 2011 met 4,5 procent krimpen, volgens de Griekse minister van Financiën.

Bovenstaande kaart geeft het begrotingstekort en de staatsschuld voor 2010 weer van verschillende Europese landen. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Positieve impact

“Deze ontwikkelingen doen de positieve impact van de tweede noodlening van de EU en het IMF teniet”, aldus het budgetbureau.

Verder zetten de opstellers van het rapport vraagtekens bij de voorspelling van het IMF dat de Griekse schuld in 2012 zal stabiliseren op 172 procent van het bnp. Een recessie van de economie zou stabilisatie juist onwaarschijnlijk maken.

Controle

Begin deze week kwamen er, zoals gepland, opnieuw inspecteurs van de EU en het IMF om de Griekse overheidsfinanciën te controleren. De uitkomst van deze inspectie zal bepalen of Griekenland het laatste deel van de eerste noodsteun zal krijgen.

Volgens bronnen in de Griekse overheid hebben de inspecteurs het “erg moeilijk om een positief rapport uit te brengen”.

Lees alles over de schuldencrisis