AMSTERDAM - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft beleidsmakers in Europa tegen zich in het harnas gejaagd met hoge schattingen van de verliezen die banken kunnen lijden op staatsobligaties van eurolanden.

Dat meldde de Britse krant Financial Times donderdag.

Het IMF zou in een ontwerpversie voor een rapport dat later deze maand uitkomt, hebben vastgesteld dat afschrijvingen op staatsobligaties van Griekenland, Ierland, Portugal, Spanje, Italië en België de banken 200 miljard euro van hun kapitaalbuffer kunnen kosten.

Dat effect kan volgens het fonds worden verergerd door de belangenverstrengelingen in de Europese bankensector.

De Europese Centrale Bank (ECB) en regeringen uit de eurozone hebben de schattingen resoluut van de hand gewezen, aldus de krant. De rekensommen van het IMF zijn volgens hen partijdig en misleidend.

Slechte kant

''Het IMF ziet alleen de slechte kant van de zaak'', zei de Spaanse minister van Financiën Elena Salgado in een reactie. Volgens haar moet er niet alleen worden gekeken naar de potentiële verliezen op schuldpapier van landen met financiële problemen, maar ook naar de winsten op bijvoorbeeld Duitse obligaties.

Ze wees daarnaast op de waarschuwingen van het IMF in 2009, toen het fonds stelde dat banken nog niet de helft van de verliezen uit de financiële crisis in hun boeken hadden verwerkt. Het IMF stelde de eigen inschattingen van die verliezen in daaropvolgende maanden aanzienlijk naar beneden bij.

Blauwdruk

Het IMF gebruikt in de blauwdruk voor het aankomende Global Financial Stability Report de prijs die moet worden betaald om het risico op wanbetaling door een land af te dekken als graadmeter voor de waardevermindering van obligaties.

Volgens bronnen rond het rapport wordt die methode momenteel ook op de financiële markten toegepast. Volgens hen is dat een van de belangrijkste redenen voor de sterke daling van de beurswaarde van enkele grote Europese banken in de afgelopen maand.

Deze week

Eerder deze week waarschuwde de toezichthouder op internationale boekhoudregels IASB al dat diverse Europese banken nog niet voldoende hebben afgeschreven op hun staatsleningen. IMF-directeur Christine Lagarde stelde dit weekeinde dat Europese banken hun kapitaalbasis op korte termijn moeten verstevigen.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier