WASHINGTON - De Amerikaanse president Barack Obama presenteert op 7 september zijn plannen om nieuwe banen te creëren en het begrotingstekort terug te dringen.

Hij wil dat doen op een ​​gezamenlijke zitting van het Congres, maakte de president woensdag bekend.

''Het is mijn bedoeling om met een aantal voorstellen te komen die het Congres onmiddellijk kan oppakken om door te gaan de Amerikaanse economie weer op te bouwen", aldus Obama in een brief aan de leiders van het Congres.

''Het is onze verantwoordelijkheid om tweeledige oplossingen te vinden om onze economie te helpen groeien, en als we bereid zijn het landsbelang voor partijpolitiek te stellen, kunnen we dat."

Mix

Obama's plan zal naar verwachting bestaan ​​uit een mix van oude en nieuwe voorstellen, waaronder een oproep voor een belastingverhoging voor de rijkste Amerikanen en meer investeringen in infrastructuurprojecten.

Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden hebben echter al aangegeven dat ze zich tegen een aantal van de voorstellen zullen verzetten en zeggen dat de beste manier om groei te stimuleren een economie zonder overheidsbemoeienis is.

De leider van de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, John Boehner, riep Obama woensdag op zijn speech een dag uit te stellen. Op het tijdstip dat Obama wil gebruiken staat ook een televisiedebat tussen Republikeinse presidentskandidaten gepland.

Op 8 september zou Obama om aandacht moeten vechten met de eerste wedstrijd van het nieuwe American footballseizoen.