AMSTERDAM - De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) moet onderzoek doen naar speculaties tegen de euro. De Autoriteit Financiële Markten (AFM) is daartoe niet in staat.

Dat zegt Arthur Docters van Leeuwen, voormalig topman van zowel de AIVD als de AFM, in een interview met Vrij Nederland.

Volgens Docters van Leeuwen is de euro op zichzelf geen probleem, maar heeft de financiële wereld vooral last van speculatie tegen landen als Portugal en Griekenland.

"Die leidt tot enorme bewegingen in de financiële markten. Als ik nog baas was van de AIVD, zou ik tegen mijn medewerkers zeggen: ga eens gauw kijken wat daar aan de hand is."

Manipulatie

De AIVD is beter tot zulk onderzoek in staat dan de AFM, omdat het gaat om manipulaties door personen, zegt Docters van Leeuwen. "Laatst gebeurde het nog. Nadat een negatief bericht over de Franse bank Société Générale in een Britse tabloid was verschenen, dook meteen de koers omlaag. 

"Degene die het verhaal verspreidt, kan er goud geld mee verdienen. Dus het lijkt me heel verstandig als daar onderzoek naar wordt gedaan."

Docters van Leeuwen werd in 1989 hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst, de voorloper van de AIVD. Later was hij de hoogste man van het Openbaar Ministerie. Hij was AFM-topman van 1999 tot zijn pensionering in 2007.

Lees alles over de schuldencrisis