SOTSJI - De Amerikaanse oliemaatschappij Exxon Mobil heeft een omvangrijk partnerschap gesloten met de Russische oliegigant Rosneft.

De twee ondernemingen gaan samen onder meer de grote olie- en gasreserves in het Russische uiterste noorden ontwikkelen.

Rosneft krijgt daarnaast een belang in enkele Amerikaanse projecten van Exxon, zo werd dinsdag bekendgemaakt.

De overeenkomst werd getekend door Exxontopman Rex Tilleson en de Russische vicepremier Igor Setsjin, in het bijzijn van premier Vladimir Poetin die de overeenkomst ''historisch'' noemde.

Exxon en Rosneft gaan 3,2 miljard dollar (2,2 miljard euro) investeren in de ontwikkeling van enkele oliegebieden in de noordelijke Karazee.

BP

Eerder sloot Rosneft al een dergelijke overeenkomst met het Britse BP, maar die werd gedwarsboomd door de Russische aandeelhouders van het samenwerkingsverband van BP met het Russische TNK.

Nadat het akkoord van BP met Rosneft van de baan bleek te zijn, verkende Rosneft de mogelijkheden met andere partners. Zo waren er onder meer ook gesprekken met Shell.

Karazee

De totale oliereserves van de Karazee, die bij ontwikkeling naar boven kunnen worden gepompt, worden geschat op circa 36 miljard vaten.

Daarnaast gaan de twee ondernemingen ook een oliebron in de Zwarte Zee ontwikkelen, waar circa 9 miljard vaten olie zouden kunnen liggen.

Noord-Amerika

Rosneft krijgt van Exxon een belang in enkele projecten in Noord-Amerika, onder meer in velden in Texas en in de Golf van Mexico. Er is echter geen sprake van een uitwisseling van aandelen, zoals in de deal van BP en Rosneft wel het geval was.