AMSTERDAM - De Europese effectenbeurzen zijn vrijdag in lichte mineurstemming het weekeinde ingegaan. In het begin van de handelsdag schommelden de koersen nog rond de slotnoteringen van donderdag.

Bekijk de video

Maar het onverwacht gedaalde consumentenvertrouwen in de grootste economie van de wereld, de Verenigde Staten, gaf de koersen uiteindelijk een duwtje naar beneden.

Alle belangrijke graadmeters leden verlies. De AEX-index van de beurs in Amsterdam sloot 2,43 punten lager op 498,10. Dat is een daling van 0,49 procent.

Akzo Nobel

Grootste stijger onder de AEX-fondsen was chemie- en farmacieconcern Akzo Nobel met een winst 1,93 procent op 49,17 euro. Helemaal onderaan de index van belangrijkste fondsen bungelde KPNQwest, dat glasvezelnetten aanlegt en exploiteert, met een verlies van 10,87 procent op 4,10 euro.

KPN Qwest

KPNQwest had dit forse verlies vooral te danken aan moederbedrijf Qwest, dat donderdag het nieuwe slachtoffer werd van de groeiende bezorgdheid op Wall Street over de boekhoudkundige praktijken in de telecomsector.

Het verlies werd er niet beter op toen het bedrijf nabeurs onverwacht bekendmaakte dat het een kredietlijn van miljard dollar moet gebruiken. "Eén financieel kreupele moeder (KPN) valt nog enigzins te dragen, maar twee kreupele poten wordt toch lastig lopen", aldus een handelaar.

Elders Europa

De FTSE in Londen sloot 0,5 procent lager op 5183. Hier trok vooral bankverzekeraar Lloyds TSB de index naar beneden. Tegenvallende cijfers en de aankondiging 3000 banen te gaan schrappen veroorzaakten een koersval van ruim 5 procent.

In Frankrijk was met name Alcatel uit de gratie. Het technologiefonds verloor bijna 7 procent. De CAC-index sloot op 4377, een verlies van bijna 1,2 procent. In Frankfurt, waar de handel tot 20.00 uur doorgaat, stond de DAX-index 1,6 procent in de min.

Dat de Amerikaanse consument zijn vertrouwen in de Amerikaanse economie nog niet heeft herwonnen, is volgens een Amsterdamse analist ook af te lezen aan de handel op het Damrak. "De omzetten blijven de laatste tijd laag doordat vooral particuliere beleggers afwezig zijn. De consument houdt voorlopig liever zijn geld op zijn spaarbankboekje."

Euro

Op de valutamarkten veranderde weinig. De euro noteerde tegen sluitingstijd van de Europese beurzen 0,8730 dollar tegen 0,8715 dollar aan het begin van de handelsdag. Ook ten opzichte van het Britse pond veranderde de waarde van de Europese munt met een koers van 0,6095 nauwelijks. Vrijdag begon de munt op 0,6100 pond.