AMSTERDAM - Tijdens de financiële crisis is een belangrijk deel van de Nederlandse spaarders zich voorzichtiger gaan gedragen.

In 2008 is het gemiddeld aantal spaarrekeningen per persoon sterk gestegen, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB).

Mensen gingen hun spaargeld spreiden over meerdere banken. Vorig jaar nam het gemiddelde aantal spaarrekeningen per persoon wat af.

In de periode van 2007 tot en met 2009 heeft 27 procent van de spaarders geld verplaatst naar een andere bank. Niet alleen de faillissementen van Icesave en DSB Bank leidden toen tot verontrusting. Grote banken als ING en ABN Amro moesten bij de overheid aankloppen voor steun.

Informatie

Spaarders die met deze banken te maken hadden, werden voorzichtig en zij winnen sindsdien relatief veel informatie in over de banken en over de spaarproducten die ze aanbieden. Ook zijn zij meer geneigd hun spaargeld te spreiden over meerdere banken.

''Crisiservaring leidt tot voorzichtiger gedrag'', aldus DNB.

Dat neemt niet weg dat 40 procent van de mensen die hierover werden ondervraagd, zich vooraf niet of nauwelijks verdiept in de spaarproducten. 46 procent wint geen of nauwelijks informatie in over de bank.