NEW YORK - De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Delta Air Lines heeft haar verlies in het vierde kwartaal van 2003 weten te verkleinen, maar minder sterk dan analisten hadden verwacht. Delta, partner van de toekomstige KLM-eigenaar Air France, kwam woensdag als eerste grote maatschappij met de resultaten.

Het verlies kwam uit op 327 miljoen dollar in vergelijking met miljoen dollar in de laatste drie maanden van 2002. Exclusief bijzondere posten was er een negatief resultaat van 207 miljoen dollar ofwel 1,71 dollar per aandeel. Analisten hadden in doorsnee gerekend op 1,66 dollar per aandeel. De omzet nam toe met 2,7 procent tot 3,4 miljard dollar.

Delta liet weten dat de resultaten overeenkomen met de eigen prognoses, maar noemde ze toch teleurstellend, “vooral gezien de te verwachten prestaties van andere maatschappijen”. De meeste andere grote luchtvaartbedrijven in de Verenigde Staten, waaronder KLM-partner Northwest Airlines, zijn vermoedelijk ook in de rode cijfers gebleven. De goedkoper vliegende kleine maatschappijen, zoals Southwest Airlines en JetBlue, doen het beter.

Over geheel 2003 verminderde het verlies van Delta met bijna 40 procent van 1,28 miljard dollar tot 773 miljoen dollar. De omzet was met 13,3 miljard dollar vrijwel onveranderd.