BRUSSEL - Het Belgische spoorbedrijf NMBS wil dat alle Belgen een familieverzekering afsluiten voor het geval een familielid zich voor de trein werpt. Het spoorbedrijf wil dan op de verzekering de schade verhalen die ontstaat door de zelfmoorden of pogingen daartoe.

Tot nog toe stapt het Belgische bedrijf rechtstreeks naar de nabestaanden voor schadevergoeding. De rekening komt echter vaak hard aan bij de nabestaanden. Betaling gaat dan ook moeizaam en met een verzekering zou dat makkelijker gaan, aldus een woordvoerster van de NMBS woensdag.

In België springen jaarlijks ongeveer 150 mensen voor de trein. Dat kost het spoorbedrijf zo'n 350.000 euro. De Nederlandse Spoorwegen vinden het niet gepast om de schade die ontstaat door zelfmoorden te verhalen op de nabestaanden, ook niet als dat gebeurt via een verzekering.

De vervoerder zet volgens een woordvoerder jaarlijks enkele miljoenen euro's opzij om de schade te betalen. In 2003 pleegden 175 mensen zelfmoord op het Nederlandse spoor, van wie 160 voor een passagierstrein van de NS sprongen.