ROME - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft de prognoses voor de internationale economische groei in 2011 en 2012 verlaagd.

Dat meldde het Italiaanse persbureau Ansa maandag op basis van IMF-documenten.

Volgens Ansa is het IMF vooral somberder over de Amerikaanse economie. Die zou volgens het fonds dit jaar met 1,6 procent groeien en volgend jaar met 2 procent vooruitgaan. Eerder rekende het IMF nog op plussen van respectievelijk 2,5 en 2,7 procent.

In de eurozone komt de groei dit jaar naar verwachting uit op 1,9 procent, in plaats van 2 procent. Voor 2012 zou het IMF nu rekenen op een terugval tot 1,4 procent, waar eerder een groei van 1,7 procent werd ingetekend.

In Duitsland en Frankrijk bedraagt de groei volgend jaar volgens de nieuwe prognoses 1,6 procent, waar eerder nog werd gerekend op circa 2 procent. De Italiaanse economie zou volgens het IMF in 2012 slechts met 0,7 procent groeien. Dat is ruim een half procentpunt minder dan eerder werd voorspeld.

Meer maatregelen

Het IMF presenteert de nieuwe prognoses op 20 september in de nieuwe editie van de World Economic Outlook. In het ontwerp voor dat rapport roept het fonds de Amerikaanse centrale bank op meer maatregelen te nemen om de economie uit het slop te trekken, aldus Ansa. Ook de Europese Centrale Bank zou meer ruimte hebben voor een losser monetair beleid.