ATHENE - Twee van de drie grootste banken van Griekenland, Eurobank en Alpha Bank, gaan fuseren. Dat maakten beide banken maandag bekend.

De samensmelting vindt plaats via een aandelenruil, waarbij zeven aandelen Eurobank evenveel waard zijn als vijf aandelen Alpha Bank. De fusie moet de banken helpen de schuldencrisis en de recessie in Griekenland te doorstaan.

Eurobank is nu de op een na grootste bank van Griekenland, Alpha Bank is de nummer drie van het land. Samen vormen ze de grootste bank in het zuidoosten van Europa.

De Griekse minister van Financiën Evangelos Venizelos verwelkomde de fusie. ''Dit initiatief laat zien dat de huidige crisis een kans is voor structurele veranderingen die zowel de financiële sector als de economie ten goede komen'', stelde hij een verklaring.

Het staatsinvesteringsfonds van Qatar, dat 5 procent van de aandelen van Alpha Bank bezit, neemt een belang van 17 procent in de nieuwe fusiebank, zo bleek bij de presentatie van de plannen. Die deelname is volgens Venizelos een teken van vertrouwen in de vooruitzichten van de Griekse economie.

Enthousiast

Op de Griekse aandelenmarkten werd enthousiast gereageerd op de bankenfusie. De aandelen van beide banken stegen maandagmiddag 30 procent in waarde. De hoofdgraadmeter van de Griekse beurs klom ruim 16 procent.

Lees alles over de schuldencrisis