DEN HAAG - Na een zeer negatief verlopen 2010 heeft de bouw zich in de eerste helft van dit jaar enigszins hersteld. Gestimuleerd door het zachte winterweer steeg de bouwomzet met 6 procent.

Gestimuleerd door het zachte winterweer steeg de bouwomzet met 6 procent. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Vorig jaar kromp de omzet nog met bijna 9 procent. De omzetgroei deed zich in alle sectoren van de bouw voor. De omzet van de bedrijven in de grond-, water- en wegenbouw steeg met 6,3 procent vergeleken met dezelfde periode in 2010.

De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

De gespecialiseerde bouwers van wegen, spoorwegen en tunnels boekten in de eerste 6 maanden van het jaar een omzetstijging van bijna 13 procent. Bedrijven die zich toegelegd hebben op het leggen van kabels en buizen behaalden een veel bescheidener omzetgroei van 1 procent.

Het kleinst was de omzetgroei in de bouw van woningen en kantoren. ''Onder meer de kwakkelende huizenmarkt en de leegstand van kantoren waren hier debet aan'', aldus het CBS.

Hoe de bouw zich verder zal ontwikkelen is nog onduidelijk. ''De signalen zijn niet eenduidig'', aldus de onderzoekers.