PARIJS - De Franse regering wil bij de G20-top in november een concreet besluit over de invoering van een belasting op financiële transacties.

Dat zei de Franse minister van Financiën François Baroin in een interview met de Franse zondagskrant Le Journal de Dimanche.

''We werken aan een voorstel dat we in september aan de Europese Unie voorleggen en dat in de herfst zal worden bestudeerd'', aldus Baroin. ''We zijn vastbesloten resultaten te halen op de G20-top van 3 en 4 november in Cannes.''

De Franse president Nicolas Sarkozy en de Duitse bondskanselier Angela Merkel riepen eerder deze maand al op tot de omstreden belasting op financiële transacties. Banken zien niets in het plan. Zij waarschuwden de afgelopen weken meermaals voor de schadelijke gevolgen die zo'n heffing zou hebben op de kredietverlening en daarmee op de economische groei.

Critici waarschuwen ook voor de gevolgen als Europa op eigen houtje de transactiebelasting zou invoeren. Financiële instellingen zouden dan verhuizen naar plaatsen waar de belasting niet hoeft te worden betaald.

Baroin heeft vorige week met zijn Duitse collega Wolfgang Schäuble gesproken over de invulling van het plan. Beslissingen over details zijn daarbij nog niet genomen, stelde hij.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier