JACKSON HOLE - Europese banken moeten worden gedwongen hun kapitaalbasis op korte termijn te versterken om een nieuwe bankencrisis te voorkomen. Dat vindt het nieuwe hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde.

Dat zei Lagarde dit weekeinde in een speech op de conferentie van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.

''Banken moeten sterk genoeg zijn om de risico's van staatsschulden en lage groei te kunnen weerstaan'', stelde Lagarde.

''Als dit probleem niet wordt aangepakt dan kan de economische zwakte gemakkelijk overslaan naar kernlanden en kan er een slopende liquiditeitscrisis ontstaan.''

Nieuw kapitaal

Volgens Lagarde moeten banken in eerste instantie worden gedwongen nieuw kapitaal aan te trekken op de markt. Als dat niet lukt, zou het noodfonds voor eurolanden (EFSF) volgens haar kunnen worden ingezet om de banken te versterken.

Lagarde hamerde in haar speech op het belang van economische groei. Bezuinigingen om overheidsfinanciën op orde te brengen zijn volgens haar noodzakelijk, maar mogen de groei niet in de weg staan.

''De nadruk moet liggen op duurzame maatregelen die morgen voor besparingen zorgen, terwijl ze vandaag zoveel mogelijk ruimte scheppen om de groei te ondersteunen.'' Ze wees daarbij vooral op aanpassingen die de groei van pensioen- en zorguitkeringen beperken.

Vertrouwen

Volgens de voormalige minister van Financiën van Frankrijk is het vertrouwen in beleidsmakers in de afgelopen jaren stevig aangetast. ''Er is een groeiend besef dat de overtuiging, of de wil, ontbreekt om de beslissingen te nemen die noodzakelijk zijn.''

De wereldeconomie is daardoor in een gevaarlijke fase terechtgekomen, waarschuwde ze. ''Het kwetsbare herstel dreigt te ontsporen. Daarom moeten we nu in actie komen. We weten wat nodig is om de groei te ondersteunen, schulden te verkleinen en nieuwe financiële crises te voorkomen."

"Maar we hebben een nieuwe aanpak nodig, gebaseerd op moedige politieke actie die wereldwijd gecoördineerd wordt uitgevoerd.''