VOORBURG - Vooral doordat werknemers minder uren hebben gedraaid, is de omzet van de industrie in november vorig jaar verder afgenomen. De omzet daalde met 5 procent in vergelijking met dezelfde maand een jaar eerder, hoewel de afzetprijzen in de sector gemiddeld met 1 procent stegen.

Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft bekendgemaakt. In de periode januari tot en met november vorig jaar heeft de industrie gemiddeld procent minder omgezet dan in de eerste elf maanden van 2002, bij bijna 2 procent hogere afzetprijzen.

De flink lagere omzet in november vorig jaar komt volgens het CBS vooral doordat deze maand een werkdag minder telde dan een jaar eerder. Het negatieve effect hiervan raamt het bureau op ongeveer 4 procent. Daarnaast is er nog een daling van het omzetvolume per werkdag van circa 2 procent.

De productie lag in november 1 procent lager dan een jaar eerder. Deze teruggang is vergelijkbaar met de gemiddelde ontwikkeling in de eerste elf maanden van 2003. Na correctie voor seizoensinvloeden is de productie in november stabiel gebleven.

Vooral in de voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalsector lag de productie in november lager ten opzichte van een jaar eerder. Ook de grootste omzetdaling komt op het conto van de metaalindustrie, terwijl de omzet van de voedings- en genotmiddelenproducenten vrijwel gelijk is gebleven. Alleen de aardolie-, chemische en rubberindustrie wist zowel meer productie als omzet te draaien.