GRONINGEN - De bouw van de kolengestookte energiecentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven wordt niet stilgelegd.

Dat heeft de provincie Groningen vrijdag bekendgemaakt.

Volgens gedeputeerde Wiebe van der Ploeg zijn veel van de bezwaren van de Raad van State, die woensdag een streep door de vergunning zette op grond van de natuurbeschermingswet, ''reparabel'' en zal een nieuwe vergunning de eindstreep wel halen.

''Het zal niet zonder slag of stoot gaan, maar we hebben er vertrouwen in. Een bouwstop is dus niet aan de orde",' aldus Van der Ploeg.

Geen fouten

Volgens Van der Ploeg heeft de provincie geen fouten gemaakt bij de vergunningverlening. ''Er is 20 jaar geen kolencentrale meer gebouwd, terwijl de wetgeving is veranderd. Het was dus een juridische zoektocht. Ook in het buitenland zie je dat soortgelijke projecten pas in een tweede fase de eindstreep halen.''

Minister Maxime Verhagen (EL&I) wees vrijdag opnieuw op het belang van nieuw onderzoek. Uiteindelijk verwacht hij dat aan de bezwaren van de Raad tegemoet kan worden gekomen.

In de afgelopen dagen heeft hij geen telefoontjes van RWE/Essent gekregen. ''Maar ik ben ook veel te druk geweest met begrotingen en zo.''

Greenpeace

Natuur & Milieu en Greenpeace, die eerder met succes bezwaar maakten bij de Raad van State, hebben vrijdag aangekondigd dat zij een handhavingsverzoek bij de provincie zullen indienen, waarmee zij toch een bouwstop proberen af te dwingen.

De milieugroeperingen hebben de provincie tot maandag aan het einde van de middag de tijd gegeven om RWE/Essent te dwingen om te stoppen met bouwen, anders volgt de gang naar de rechter.

Gedoogvergunning

Van der Ploeg is niet onder de indruk, zo zei hij vrijdag. De provincie Groningen zal de bouw dan legaliseren door middel van een gedoogvergunning, kondigde de gedeputeerde aan.

''Omdat we denken dat een nieuwe vergunningaanvraag wel zal slagen en ook gelet op de grote belangen die spelen.''