AMSTERDAM - De Grieks-Finse deal over een onderpand in contanten in ruil voor steun aan het Griekse steunpakket is van tafel.

Dat meldt website euobserver.com op basis van anonieme bronnen binnen de Finse regering. Finland onderhandelt nu over een 'andere oplossing'.

De Finnen zouden de deal van tafel hebben gehaald onder druk van de andere eurolanden.

Onder andere Duitsland en Nederland hadden laten weten niet akkoord te kunnen gaan met de afgesproken storting van contant geld op een Finse spaarrekening in ruil voor steun.

Een woordvoerder van het Nederlandse Ministerie van Financiën houdt nog een slag om de arm. "Het is nog onduidelijk hoe een nieuwe afspraak eruit ziet. Als er weer onderpand wordt geëist dan blijven de bezwaren van Nederland overeind." Het is nog niet duidelijk wanneer de nieuwe afspraken worden gepresenteerd, gesprekken daarover zijn nog in volle gang.

Commotie

Vorige week maakte de Finse regering de overeenkomst met de Grieken over de steun bekend. Hierover ontstond veel commotie omdat de overeenkomst het Griekse steunpakket in gevaar zou brengen.

De andere eurozoneleiders moesten wel hun fiat geven aan het bilaterale akkoord.

Essentiële voorwaarde

Zowel de Finse premier als de ministers van Financiën van het Scandinavische land gaven deze week aan dat enige vorm van onderpand een essentiële voorwaarde is voor de steun aan het Griekse noodpakket.

De premier stond wel open voor onderhandelingen. "Als de overeenkomst niet mogelijk is, moeten we een nieuw model vinden."