AMSTERDAM – De Griekse regering eist dat minstens 90 procent van de banken en andere financiële instellingen in het bezit van Griekse staatsobligaties meedoet aan de private bijdrage voor de redding van Griekenland.

Dat stelt de regering in een brief die is verstuurd aan de Europese ministers van Financiën en vrijdag op de website van de beurs van Athene is geplaatst.

De eis volgt op berichten over een mogelijke vertraging. Tot nog toe zou zo’n 60 tot 70 procent van de obligatiehouders meedoen aan de deal, schrijft persbureau Reuters vrijdag.

Een dag eerder ging het volgens het persbureau nog om zo’n 40 procent van de banken en financiële instellingen. De lage aanmelding is volgens bankiers te wijten aan de onduidelijkheid van het plan.

Vrijwillig

De deal vormt een belangrijke voorwaarde voor de tweede greep uit het Europese noodpakket voor Griekenland. Naast de 109 miljard euro die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de eurolanden in juli toezegden, zou de private sector een bijdrage leveren.

Die private bijdrage is vrijwillig en betekent dat banken en instellingen hun lopende staatsobligaties omruilen voor nieuw staatspapier dat minder rente uitkeert over een langere periode.

De eis geldt voor instellingen die Griekse staatsleningen met looptijden tot 2014 en 2020 in bezit hebben. Deze leningen moeten in het steunpakket worden omgeruild tegen leningen met looptijden van 15 en 30 jaar.

Bij elkaar moet voor ongeveer 135 miljard euro aan obligaties worden aangemeld.

Rente

Eerder leek het erop dat Griekenland de 90 procent als streefpercentage hanteerde, maar getuige de verklaring op de website van de beurs van Athene, is dat nu een harde eis geworden voor Athene.

De rente op het Griekse staatspapier loopt de afgelopen dagen flink op. Gisteren bereikte de rente het recordniveau dat half juni werd bereikt. Dat duidt erop dat beleggers minder vertrouwen hebben in het land.

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier