AMSTERDAM - Het nieuwe ABN Amro moet een efficiënte bank zijn die niet te veel kosten maakt. Dat zei bestuursvoorzitter Gerrit Zalm vrijdag in een toelichting op de halfjaarcijfers van de bank.

In dat kader schrapt de bank in de komende 3 tot 4 jaar 2350 arbeidsplaatsen, zo bleek vrijdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De nieuwe reorganisatie komt bovenop het eerder aangekondigde verlies van 6500 banen als gevolg van de integratie van ABN Amro met het voormalige Fortis. ''Dat ging vooral om dubbele functies’’, verduidelijkte Zalm.

''Nu werken we aan de bedrijfsvoering zelf, zowel op het hoofdkantoor als in de filialen.'' Bij het overgrote deel van de geschrapte banen gaat om medewerkers die geen direct contact hebben met klanten.

Zalm rekent op ongeveer 1500 gedwongen ontslagen. ''Als er meer banen kunnen verdwijnen via natuurlijk verloop dan zijn we daar natuurlijk blij mee. Maar daar kunnen we niet op rekenen, het verloop bij ABN Amro ligt altijd erg laag.''

Bezorgd

Vakbonden reageerden bezorgd op de plannen van de bank. ''Dat er banen geschrapt zouden worden was bekend, maar dat er nu sprake is van een reductie van bijna 10 procent in bijna 2 jaar tijd kwam totaal onverwacht'', zei onderhandelaar Erwin Rog van De Unie.

FNV Bondgenoten vindt dat bestuursvoorzitter Gerrit Zalm met het schrappen van de 2350 banen ''het kind met het badwater weggooit'' en de organisatie broos maakt.

De reorganisatie past in het streven van Zalm om de kosten van de genationaliseerde bank te verlagen. ''We sturen op de kosten, we willen een bank zijn die niet meer kosten maakt dan nodig is.''

Beursgang

ABN Amro streeft nog altijd naar beursgang. Die staat in principe gepland voor 2014, maar dat jaartal is niet in beton gegoten, stelde Zalm. ''We zijn helemaal niet zeker van dat jaartal. 2014 is het eerste moment om de beursgang te overwegen, maar je moet je op dat moment goed afvragen of het dan moet. De minister van Financiën houdt in dit verband ook een slag om de arm, dat lijkt me verstandig.''

Om een beursgang noodzakelijk te maken moet eerst de integratie van ABN Amro en Fortis worden afgerond. Die samensmelting is volgens Zalm in 2012 een feit. ''Daarnaast moet je met een duidelijke visie komen voor beleggers. Wij kiezen daarbij voor een laag risicoprofiel, wat betekent dat we wegblijven van riskante markten, zoals die voor tweedehands schuldenpapier.''

ABN Amro presenteert halfjaarcijfers