PHNOM PENH - Bijna 300 arbeiders in een fabriek in de Centraal-Cambodjaanse provincie Kompong Chhnang, waar kleding wordt gefabriceerd voor het Zweedse kledingmerk Hennes & Mauritz, zijn deze week flauwgevallen.

Dat heeft de Cambodjaanse politie donderdag bekendgemaakt. De oorzaak is nog onbekend, maar mogelijk heeft het te maken met schadelijke stoffen in de kleding.

''De arbeiders roken een vreemde lucht afkomstig van de shirts voordat ze flauwvielen'', aldus een medewerker. Het gaat om de fabriek M&V International Manufacturing, een van de leveranciers van H&M.

H&M liet weten de massale flauwte te onderzoeken, maar zegt dat er vooralsnog geen plausibele verklaring is gevonden. De fabriek legde de werkzaamheden tot volgende week stil om de 4000 werknemers te laten uitrusten.

Andere fabriek

Het is niet voor het eerst dat H&M in opspraak raakt in Cambodja. Afgelopen juli werden 300 arbeiders in een andere fabriek al geveld door een mysterieuze ziekte.

Grote westerse textielconcerns als Marks&Spencer, Tesco, Next en Inditex, eigenaar van Zara, zijn naar Cambodja getrokken omdat ze daar nog goedkoper kunnen produceren dan in China. De arbeidsomstandigheden laten echter vaak te wensen over.