MILAAN - Het verbod op short selling in Italië, Frankrijk, Spanje en België kan mogelijk met een maand worden verlengd tot eind september. Dat meldde de Italiaanse krant Il Messaggero donderdag.

Het verbod op short selling, het speculeren op een waardedaling van een aandeel, werd ingesteld op 12 augustus. In Italië, Frankrijk en Spanje geldt het verbod voor 15 dagen en in België was geen termijn ingesteld.

De Italiaanse beurstoezichthouder wilde niet reageren, maar de Spaanse toezichthouder zei dat nog geen besluit is genomen. De Franse beurswaakhond AMF zei dat er na het slot van de beurshandel een persbericht wordt gepubliceerd.

De Europese toezichthouder op de financiële markten ESMA liet weten dat het beleid nog steeds wordt afgestemd en dat er wordt besproken of het verbod moet worden verlengd. De Europese leiders konden het niet eens worden over een algemeen verbod op short selling in heel Europa.

Short selling werd al eerder bij het begin van de financiële crisis in 2008 door enkele landen korte tijd verboden. De maatregel pakte toen vooral nadelig uit voor durfinvesteerders zoals hedgefondsen.

Lees alles over de schuldencrisis