AMSTERDAM – De koopbereidheid van consumenten op de woningmarkt is lager dan tijdens de crisis van 1978 tot 1982. Dat stelt het economisch bureau van ING donderdag in zijn Kwartaalmonitor Woningmarkt.

Negen op de tien Nederlanders gaan de komende twaalf maanden ‘zeker niet’ een huis kopen of laten bouwen, zo bleek uit een enquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

"De verlaging van de overdrachtsbelasting lijkt vruchten af te werpen, maar het gebrek aan vertrouwen onder huizenkopers weegt zwaar", aldus het rapport. Zeker als de maatregel slechts tijdelijk is, zal het geen wondermiddel blijken te zijn, zo verwachten de ING-economen.

VS

In de Verenigde Staten werd in 2009 en 2010 ook een tijdelijke belastingverlaging ingevoerd. Hoewel hierdoor in eerste instantie de verkoopaantallen stegen, zakten ze na afloop van de regeling weer fors in.

Dit wijst erop dat vooral mensen die toch al van plan waren een huis te kopen dit door de maatregel eerder deden dan gepland. Extra vraag bleef echter uit. Of de verlaging van de overdrachtsbelasting in Nederland daadwerkelijk effect heeft, blijkt op zijn vroegst uit de woningmarktcijfers over september of oktober.

De gegevens zijn afkomstig van het CBS. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Verkochte woningen

In juli is het aantal verkochte woningen voor de vijfde maand op rij gedaald naar het laagste niveau sinds 1992. Terwijl in de piekperiode, gedurende de eerste helft van 2006, ongeveer 18.000 woningen per maand werden verkocht, wisselen momenteel minder dan 10.000 huizen per maand van eigenaar.

ING verwacht dat de huizenprijzen dit jaar met twee procent dalen. Voor volgend jaar wordt een afname met 1,5 procent voorzien.