SCHIPHOL - Schiphol heeft een mooi eerste halfjaar achter de rug, maar ziet de toekomst niet echt rooskleurig in.

De recente negatieve trend in de hoeveelheid vracht die via de luchthaven wordt vervoerd, is een voorbode voor een algehele groeivertraging

''Dat is in het verleden altijd zo geweest'', zei Pieter Verboom, financieel directeur van Schiphol, donderdag tijdens een toelichting op de halfjaarcijfers.

Over de eerste helft van het jaar groeiden de vrachtvolumes nog met 5,2 procent, maar de laatste maanden nam de groei af. In juni was zelfs sprake van een krimp met 1,6 procent.

Schiphol wijt dit vooral aan een daling van het vrachtverkeer op Azië en in het bijzonder China. ''Deze vrachtvolume-ontwikkeling loopt meestal circa 6 maanden vooruit op de ontwikkeling van de groei in passagiers'', aldus Verboom.

Recordaantal

De financieel topman denkt dat Schiphol dit jaar nog wel een recordaantal van 49 miljoen passagiers zal verwerken, een groei van ruim 8 procent ten opzichte van vorig jaar. Eerder ging Schiphol uit van een toename van tussen de 4 en 7 procent.

''Dit heeft een gunstig effect op de opbrengst uit havengelden en de bestedingen op de luchthaven'', merkte Schipholtopman Jos Nijhuis op. In de eerste helft van het jaar bedroeg de groei van de passagiersaantallen 12,7 procent.

Verboom verwacht dat de nettowinst in heel 2011 hoger zal uitpakken dan in 2010. Hij waagt zich echter niet aan een concrete voorspelling wegens de geopolitieke- en financieel-economische spanningen in de wereld, die ook Schiphol kunnen raken. Het concern behaalde vorig jaar een nettowinst van 169 miljoen euro.

Passagiersgroei

In de eerste helft van dit jaar behaalde Schiphol een nettowinst van 97,3 miljoen euro, een stijging van 40,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

De luchthaven dankt de winstsprong aan een passagiersgroei, hogere havengeldopbrengsten en een groei van de winkel- en horecaomzet. De omzet klom met 10,8 procent tot 604,1 miljoen euro.

Schiphol heeft per 1 april de havengelden met 0,6 procent verhoogd en heeft besloten de tarieven per 1 november 2011 niet te verhogen ''vanwege onder andere de positieve ontwikkeling van het verkeer en vervoer''.