PARIJS - De Franse regering verwacht dat de economische groei in het komende jaar lager uitkomt dan eerder gedacht en is daarom van plan 11 miljard euro extra te bezuinigen.

Dat maakte de Franse premier François Fillon woensdag bekend.

Frankrijk rekent nu op een economische groei van 1,75 procent in 2012, in plaats van 2,25 procent. Ook voor dit jaar wordt op een plus van 1,75 procent gerekend, in plaats van de eerder voorspelde groei van 2 procent.

De Franse regering wil onder meer een extra belasting van 3 procent opleggen aan inwoners met een jaarinkomen van meer dan 500.000 euro. Daarnaast wordt een belasting op de winsten op onroerend goed aangescherpt.

Overheidstekort

Met de extra inkomsten en besparingen wil de regering ervoor zorgen dat het overheidstekort volgend jaar terugloopt tot 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp), zoals eerder werd beloofd.

Met de extra belasting voor de rijksten voldoet de regering aan de wens van een groep van 16 rijke Fransen. Die gaven in een openbare brief dinsdag al aan bereid te zijn meer belasting te betalen om een bijdrage te leveren aan het economisch herstel van het land.

Tot die groep behoorden onder meer de erfgename van het L'Oréal-imperium, Liliane Bettencourt, en de topman van olieconcern Total.

Aan beloftes voldoen

''Ons land moet aan zijn beloftes voldoen'', stelde Fillon. ''Dat is in het belang van alle Fransen.'' De Franse president Nicolas Sarkozy had zijn kabinet eerder deze maand opgeroepen nieuwe bezuinigingsmaatregelen te bedenken om de tegenvallende economische groei te compenseren.

Hij deed dat nadat Frankrijk onder vuur was komen te liggen op de financiële markten, door de vrees dat de kredietwaardigheid van het land zou worden afgewaardeerd. Investeerders twijfelden ook aan de mogelijkheden van de Franse politiek om het forse overheidstekort en de staatsschuld aan te pakken.

Frankrijk had in 2010 een tekort op de begroting van 7 procent. De staatsschuld van het land liep vorig jaar op tot bijna 82 procent van het bbp. De Europese begrotingsregels stellen een maximum van 3 procent aan het overheidstekort en van 60 procent aan de staatsschuld.

Lees alles over de schuldencrisis op onze special