AMSTERDAM - De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) handhaaft de boetes van in totaal 20 miljoen euro die ze eerder aan uitgeverijconcern Wegener oplegde. Dat liet de toezichthouder woensdag weten.

De NMa beboette Wegener en vijf bestuursleden van het bedrijf vorig jaar omdat zij zich niet aan de voorwaarden hielden die werden gesteld aan de overname door Wegener van VNU Dagbladen in 2000.

Daarbij werd bepaald dat de krantentitels PZC en BN/De Stem op redactioneel niveau van elkaar gescheiden moesten blijven. Volgens de NMa voldeed Wegener echter niet aan dat voorschrift.

De NMa besliste in juli al dat Wegener de kranten nog altijd niet mag samenvoegen. Woensdag verklaarde ze de bezwaren van Wegener tegen de boetes daarnaast ongegrond.

Onafhankelijkheid

Volgens de NMa heeft Wegener altijd geweten dat de onderlinge onafhankelijkheid van PZC en BN/De Stem in Zeeuws-Vlaanderen moest worden gegarandeerd.

''Hierdoor was het dus ook niet toegestaan de (regio)redacties van deze twee concurrerende dagbladen samen te voegen en een gezamenlijk commercieel beleid te laten voeren'', aldus de toezichthouder.

''Dit betekent dat Wegener de boete dient te betalen en het voorschrift moet uitvoeren'', stelde NMa-bestuurder Henk Don. Als Wegener zich niet aan de voorschriften van de NMa houdt, dan wordt het bedrijf een dwangsom opgelegd van 1 miljoen euro per kwartaal, met een maximum van 20 miljoen euro. Wegener noemde de beslissing van de NMa ''onbegrijpelijk''.

Het bedrijf gaf verder aan op korte termijn met een nadere reactie te komen.