AMSTERDAM – Het begrotingstekort van de Verenigde Staten komt dit jaar uit op 1,3 biljoen dollar. Dat is een lichte daling vergeleken met voorgaande jaren, zo voorspelt het Congressional Budget Office (CBO) woensdag.

In april ging het CBO nog uit van een begrotingstekort van 1,4 biljoen dollar voor dit jaar. Het bureau denkt dat het begrotingstekort lager uit zal vallen, vanwege de aangekondigde bezuinigingen.

Als de verwachting uitkomt, dan bereiken de VS het op twee na hoogste begrotingstekort in 65 jaar tijd. Alleen de afgelopen twee jaar kwam het tekort hoger uit.

Afnemen

Op de langere termijn ziet het CBO het begrotingstekort afnemen vanwege de aantrekkende economie, maar het overheidsbudget zal nog jaren in de min uitkomen.

Voor 2012 voorziet het CBO een tekort van 973 miljard dollar, waar het eerder uitging van 1,1 biljoen dollar.

Voor de tien jaar daarna, van 2012 tot 2021, verwacht het CBO een cumulatief tekort van 3,5 biljoen dollar. Dat is een vermindering van ruim 3 biljoen dollar vergeleken met een eerdere schatting.

Werkloosheid

De vooruitzichten voor de arbeidsmarkt zien er op de lange termijn iets rooskleuriger uit. Door het langzame herstel van de economie, groeit de werkgelegenheid maar mondjesmaat.

In het vierde kwartaal van dit jaar zal het werkloosheidspercentage uitkomen op 8,9 procent en in 2012 op 8,5 procent. Het percentage blijft boven de 8 procent tot 2014, meldt het CBO.