AMSTERDAM – In navolging van de Amerikaanse superbelegger Warren Buffett wil nu ook een groep van zestien rijke Franse zakenmannen en -vrouwen dat topinkomens meer belasting gaan betalen.

Dat schrijven de grootverdieners van Frankrijk in een oproep in weekblad Le Nouvel Observateur, die op donderdag gepubliceerd zal worden.

De open brief is ondertekend door zestien rijke Fransen, waaronder de CEO’s van Total, L’Oréal, Société Générale, PSA Peugeot Citroën en Air France-KLM.

Ze schrijven dat ze zich “ten volle bewust zijn dat ze geprofiteerd hebben van het Franse en Europese klimaat” en vinden dat het nu tijd is om iets terug te geven. Dat kan volgens hen in de vorm van een eenmalige belastingafdracht en door middel van structurele aanpassingen in het belastingstelsel.

De oproep komt op het moment dat de Franse regering in haar maag zit met flinke overheidsschulden. Geruchten over een afwaardering van de kredietwaardigheid van het land zoemen al een tijdje rond.

Buffett

De open brief volgt anderhalve week na het opiniestuk van multimiljardair Warren Buffett in The New York Times. De meesterbelegger pleitte daarin voor het omhoog schroeven van de belastingen van Amerikaanse grootverdieners.

“Mijn superrijke vrienden en ik zijn lang genoeg in de watten gelegd door een miljardairsvriendelijk Congres. Het is tijd dat onze overheid de opofferingen die nodig zijn eerlijk gaat verdelen”, schreef Buffett in de krant.

De miljardair, die zijn kapitaal heeft binnengehaald met zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway, heeft vorig jaar 6,9 miljoen dollar aan belastingen afgedragen.

“Dat lijkt veel, maar eigenlijk bedraagt het maar 17,4 procent van mijn belastbaar inkomen en dat is minder dan alle andere mensen in mijn kantoor betaald hebben. Hun belastingdruk bedraagt 33 tot 41 procent."

Lees alles over de schuldencrisis