UTRECHT - Rabobank heeft in het eerste halfjaar een winst geboekt van 1,9 miljard euro, een stijging van 13 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Dat heeft Rabobank woensdag bekendgemaakt.

''We kunnen spreken van een solide resultaat, terwijl er sprake was van een bescheiden economisch herstel'', zei bestuursvoorzitter Piet Moerland in een toelichting. ''Maar we hebben alle financiële doelstellingen gehaald.''

Volgens de coöperatieve bank werd de winst grotendeels aangewend om het vermogen verder te versterken. Dat is nodig om de buffers op een solide niveau te houden, aldus Rabobank.

De totale baten kwamen uit op 7,3 miljard euro, een stijging van 14 procent ten opzichte van vorig jaar. De vermogenspositie van Rabobank dikte verder aan. Het eigen vermogen steeg met 4 procent tot 43 miljard euro.

Door de economische groei werden er ook meer kredieten verstrekt. De groei was vooral toe te schrijven aan het aantal verstrekte hypotheken aan particulieren. De kredietprotefeuille steeg met 1 procent tot 441 miljard euro.

Slechte leningen

Rabobank moest in de eerste zes maanden meer opzij zetten voor slechte leningen. De zogenoemde stroppenpot steeg met 8,6 procent tot 618 miljoen euro.

Volgens Moerland heeft dat onder meer te maken met de uitbraak van de EHEC-bacterie in Duitsland, waardoor telers van komkommers, tomaten en paprika's zwaar werden gedupeerd. In totaal werd een voorziening van 55 miljoen euro getroffen vanwege de EHEC-uitbraak.

''Veel van onze klanten zijn getroffen door de crisis'', zei de bestuursvoorzitter. '' Veel bedrijven zijn qua omzet nog steeds niet terug op het niveau van voor de EHEC-crisis.''

Rabobank verwacht dat het groeitempo van de Nederlandse economie ook in de tweede helft van dit jaar relatief laag zal zijn wegens de schuldencrisis. De bank uit Utrecht blijft positief over het winstniveau voor het gehele jaar.

Staatsleningen

De bank heeft voorzieningen getroffen voor een bedrag van 104 miljoen euro op Griekse staatsobligaties en voor 7 miljoen euro op staatsleningen uit Portugal en Ierland. Dat zei financieel-directeur Bert Bruggink woensdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De coöperatieve bank heeft voor in totaal 690 miljoen euro uitstaan in Italië, Griekenland, Spanje, Ierland en Portugal. ''Voor Spanje en Italië zien we momenteel geen aanleiding om voorzieningen te treffen'', zei Bruggink.

In Italië heeft Rabobank 347 miljoen euro uitstaan, in Griekenland 211 miljoen, in Spanje 69 miljoen, in Ierland 45 miljoen en in Portugal 18 miljoen.