AMSTERDAM - Bestuursvoorzitter van Rabobank Piet Moerland wil dat het Europese noodfonds wordt verhoogd. Hij geeft dat aan in een gesprek met Het Financieele Dagblad.

“Die verhoging zou voor de financiële markten een duidelijk en helder politiek signaal zijn'', aldus Moerland. De topman stelt, zoals ook voormalig DNB-president Nout Wellink en andere prominenten eerder bepleitten, een verdubbeling voor van het fonds dat nu 750 miljard euro bevat.

Hij is bang dat de grote onrust op de financiële markten overslaat naar de 'echte' economie, bedrijven en gezinnen. ''Terwijl de Nederlandse economie het goed doet, hangt er toch een grote malaise boven de markt en dat is onwerkelijk'', aldus Moerland.

Spanje

Een groter noodfonds verkleint volgens hem de kans dat er een beroep op moet worden gedaan. De financiële markten zouden zich door een verhoging minder zorgen hoeven te maken over de haalbaarheid van een eventuele redding van landen als Spanje en Italië. 

Minister van Financiën Jan Kees de Jager ziet voorlopig niks in een verhoging van het noodfonds EFSF, aangezien de risico's voor Nederland daarmee toenemen. Daarnaast hebben nog niet alle Eurolanden het huidige fonds van 750 miljard al goedgekeurd.