ATHENE - De Griekse overheid gaat zich de komende 4 maanden extra inspannen om het begrotingstekort terug te dringen. Dit zei minister van Financiën Evangelos Venizelos dinsdag.

 ''We zullen de laatste 4 maanden versnellen. Er staat een hoop op het spel. Het is een cruciale periode'', aldus de minister.

Griekenland zou zo moeten voldoen aan de afspraken die zijn gemaakt met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Unie.

Een van de voorwaarden van een pakket noodleningen dat Athene toegezegd heeft gekregen is dat het begrotingstekort dit jaar niet groter zal zijn dan 7,4 procent van het bruto binnenlands product.

Bovenstaande kaart geeft het begrotingstekort of overschot en de staatschuld van verschillende Europese landen voor 2010. De gegevens zijn afkomstig van Eurostat. - (c)NU.nl/Jelle Kamsma

Dit zou neerkomen op bijna 16,7 miljard euro. Over de eerste helft van het jaar had de overheid echter al een tekort van bijna 14,7 miljard euro.

''We hebben geen enkele intentie om af te wijken van onze doelen'', zei Venizelos. Hij voegde toe dat het doel gehaald kan worden als Griekenland alle maatregelen waarover al is gestemd doorvoert. 

Alles over de schuldencrisis in ons nieuwsdossier