ZEEWOLDE - Werknemers van het noodlijdende autobedrijf Saab zullen hun salaris over augustus mogelijk niet op tijd ontvangen.

Eigenaar Swedish Automobile meldde dinsdag dat er een ''risico is op vertraagde betaling'', omdat het geld dat door beleggers is beloofd, mogelijk niet tijdig binnen zal zijn om de salarissen uit te betalen.

Swedish Automobile liet weten ''alle nodige actie te ondernemen om de fondsen op tijd te krijgen''. De onderneming zegt gesprekken te voeren met verscheidene partijen om kortetermijnleningen binnen te slepen.

Het bedrijf zegt echter geen garantie te kunnen geven dat de benodigde leningen of de beloofde investeringen op tijd zullen komen.

Ernstig bericht

Annette Hellgren, een vertegenwoordiger van de Zweedse vakbond Unionen, zei tegen persbureau Reuters te late betaling ''een zeer ernstig bericht'' te vinden.

Als Saab niet op tijd betaalt zal de vakbond een procedure starten om het bedrijf ertoe te dwingen de salarissen uit te keren.

Saab krijgt dan 7 dagen de tijd. Uiteindelijk zou de vakbond een faillissementprocedure kunnen starten. ''Hopelijk kunnen ze aan hun verplichtingen voldoen, maar als ze dat niet doen zullen we dit proces starten'', aldus Hellgren.