HELSINKI - Finland staat open voor andere oplossingen ten aanzien van een mogelijk onderpand op noodleningen aan Griekenland.

Dat heeft de Finse premier Jyrki Katainen gezegd in een dinsdag gepubliceerd interview met financieel persbureau Bloomberg.

''Als deze oplossing niet werkt, dan moeten we iets anders proberen'', aldus de premier. ''Maar het huidige model is simpel en het functioneert, dus het zou beter zijn om dit te accepteren.''

Finland gaf vorige week aan dat het een akkoord heeft gesloten met Griekenland over een onderpand in contanten op de leningen aan het noodlijdende land.

Nederland

Deze deal riep veel weerstand op in andere eurolanden, die de afspraak nog moeten goedkeuren.

Onder meer Nederland en Oostenrijk hebben al aangegeven dat de overeenkomst van tafel moet. Gebeurt dat niet, dan eisen ze een vergelijkbare zekerheid op hun leningen aan Griekenland.

Onderpand

Katainen benadrukte dat Finland altijd duidelijk de wens voor een onderpand heeft uitgesproken. ''We hebben onze partners in Europa en de eurozone verteld waarom we het zo belangrijk vinden. Het maakt deel uit van ons regeerakkoord en dat zal niet veranderen.'' De premier verwacht dat er ''binnen enkele weken'' een oplossing komt voor de kwestie.

Oostenrijk stelde vorige week voor het onderpand dat landen kunnen krijgen afhankelijk te maken van de bijdrage die hun banken leveren aan de noodsteun voor Griekenland.

Minister Jan Kees de Jager (Financiën) wees die oplossing maandag echter af, omdat bij dat voorstel de eurolanden evenmin gelijk profiteren.