Banken wereldwijd snijden fors in personeel
De bank kampt met hoge kosten door de dure Zwitserse frank en slechte marktomstandigheden. Maar ook de hoge vaste salarissen breken de bank op.
UBS is de tweede Zwitserse bank die deze zomer een flinke afslanking aankondigde. Vorige maand liet Credit Suisse weten wereldwijd een streep te halen door tweeduizend banen, oftewel 4 procent van de arbeidsplaatsen. Ook deze bank heeft last van de dure Zwitsere munt.
Maar niet alleen Zwitserse banken snijden in het personeelsbestand. Wereldwijd hebben investeringsbanken last van de schuldencrisis in de eurozone, de schuldenlast in de Verenigde Staten en de slechte situatie op de aandelenmarkten.
Ook de nieuwe internationale regels die banken verplichten meer kapitaal aan te houden om beter bestand te zijn tegen schokken, dwingen hen beter op de centen te letten.
Resultaten
Eerder kondigden de Britse concerns HSBC, Royal Bank of Scotland en Lloyds aan duizenden banen te schrappen om de resultaten op te krikken. Bij Lloyds verdwijnen 15.000 banen, wat tegen 2014 jaarlijks circa 1,5 miljard pond (1,6 miljard euro) aan besparingen moet opleveren.
Lloyds is een van de Britse banken die tijdens de kredietcrisis in de problemen kwam en gedeeltelijk moest worden genationaliseerd. Sinds de crisis heeft de bank al 40.000 banen geschrapt. Eind juni had het concern nog 104.000 voltijdsbanen.
HSBC
HSBC wil op jaarbasis 3,5 miljard dollar besparen en schrapt mogelijk meer dan 10.000 banen wereldwijd, zo werd eind vorige maand bekend.
RBS, die sinds de uitbraak van de financiële crisis meer dan 27.000 heeft geschrapt, kondigde eerder deze maand aan dat er mogelijk nog 2000 banen verdwijnen.
Nederland
Ook in Nederland hebben de afgelopen maanden diverse banken een inkrimping van hun personeelsbestand aangekondigd. ABN Amro wil tot 2014 enkele honderden banen per jaar schrappen om de bank efficiënter te maken, werd in mei van dit jaar bekend. Financieel topman Jan van Rutte benadrukte toen wel dat dit via natuurlijk verloop gaat.
Rabobank liet in juli weten in de periode 2012-2013 ruim 1200 banen te schrappen. Ook deze bank wil dit zoveel mogelijk via natuurlijk verloop opvangen, maar sluit gedwongen ontslagen niet uit. Aegon Bank in Nederland kondigde in januari van dit jaar een reorganisatie aan, waarbij 80 banen verdwijnen.