LONDEN - De voormalige Nederlandse directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Hendrikus Witteveen, wil dat het IMF een 'schuldfonds' opricht.

Dit schrijft Witteveen dinsdag in een opiniestuk in de Britse zakenkrant Financial Times.

Uit het fonds kunnen landen met grote staatsschulden als Italië en Griekenland putten om aan hun betalingsverplichtingen te voldoen.

Witteveen stelt voor dat landen met grote overschotten op de betalingsbalans en relatief lage IMF-quota, zoals China en olieproducerende landen in het Midden-Oosten, dit schuldfonds met extra stortingen vullen.

Banken

Ook de centrale banken van Japan en Duitsland zouden volgens de voormalige IMF-directeur delen van hun valutareserves kunnen aanwenden om in het fonds te storten.

Op deze manier krijgen de schuldenlanden meer tijd om hun begroting op orde te brengen en hun staatsschuld af te bouwen. Dit voorkomt dat ze te veel in één keer gaan bezuinigen of moeten afschrijven op hun schulden.

Dit zou de groei van de wereldeconomie in gevaar kunnen brengen. Volgens Witteveen is financiering via het IMF aantrekkelijker dan directe leningen. ''Terugbetaling van IMF-financiering heeft bij een eventueel bankroet prioriteit, dus het risico voor de financierende landen is minimaal.''