AMSTERDAM - De bouwsector ziet ook dit jaar geen einde komen aan de economische tegenspoed. Het Economisch Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB) verwacht dat de bouwproductie voor het derde jaar op rij daalt. Het totale volume bedraagt 46,8 miljard euro, een afname van 0,5 procent. Het EIB denkt dat na 2004 de bouwsector enigszins zal opklimmen uit het dal.

Dat heeft het EIB dinsdag laten weten. Vooral in de utiliteitsbouw gaat het slecht. Bedrijven investeren wegens de economische tegenwind veel minder in nieuwe kantoren.

Ook de nieuwbouw van woningen zit in het slop. Dit komt onder meer door het gebrek aan geschikte bouwlocaties en de vele regels en procedures de overheid in het leven heeft geroepen. De bouw van nieuwe huizen groeit dit jaar waarschijnlijk 3 procent tot 10 miljard euro.

De grond-, water- en wegenbouw maakt momenteel een moeilijke periode door. Door de ongunstige financiële vooruitzichten stellen veel opdrachtgevers, zoals de overheid, investeringen uit. Bovendien nadert de voltooiing van grote projecten als de Betuweroute en de hogesnelheidslijn (HSL). Lichtpuntje is wel dat de vraag naar onderhoud toeneemt, stelt het EIB.

De werkgelegenheid komt dit jaar uit op 460.000 arbeidsplaatsen. Het EIB verwacht dat na 2004 het aantal arbeidsplaatsen zal groeien tot 487.000 in 2009.