AMSTERDAM - Nederlandse werknemers zijn er nauwelijks voor te porren in het buitenland te werken. Slechts een op de acht (12 procent) Nederlanders ouder dan 16 jaar zou zijn carrière de komende vijf jaar wel buiten de landsgrenzen willen ontplooien. Vooral zuidelijke landen als Spanje, Italië en Frankrijk zijn populaire bestemmingen.

Volgens onderzoek van adviesbureau PricewaterhouseCoopers (PwC) worden Nederlandse werknemers tegengehouden omdat het voor hun partners vaak lastig is om een baan in het buitenland te vinden en omdat zij bij het omzetten van pensioenregelingen veel moeilijkheden tegenkomen. Ook de familiebanden houden hen dicht bij huis, aldus de onderzoekers.

Daarmee zijn Nederlanders iets minder verhuisbereid dan de gemiddelde Europeaan (15 procent). Degenen die wel, al dan niet tijdelijk, willen emigreren, willen volgens PwC vooral weten hoe het is om in een ander land te wonen of bepaalde vaardigheden, zoals de taal, verder ontwikkelen.

Voor internationaal opererende bedrijven kan dit gebrek aan buitenlandse ambitie een probleem opleveren. Want zes van de tien ondernemingen verwacht dat de behoefte aan 'mobiel personeel' alleen maar zal toenemen. Extra lastig is dat vooral jonge, onervaren mensen hun geluk elders willen beproeven, terwijl de ondernemingen juist behoefte hebben aan ervaren managers en professionals.

"Er is relatief te weinig personeel bereid om in het buitenland te gaan werken", concluderen de onderzoekers. Hierdoor komt de concurrentiekracht van bedrijven binnen de EU in gevaar, menen zij.