ZÜRICH - De boekhoudproblemen die maandag bij het Zwitsers-Franse uitzendconcern Adecco naar buiten kwamen, moeten niet worden beschouwd als onregelmatigheden. De mededeling dat er aanzienlijke zwakheden in de interne boekencontrole aan het licht zijn gekomen, doen de problemen ernstiger overkomen dan ze zijn.

Dat heeft Felix Weber, financieel directeur van Adecco, gezegd in een vraaggesprek met de krant New York Times van dinsdag. "Het betekent niet dat er onregelmatigheden zijn geconstateerd, maar dat de controle niet helemaal goed is geweest", aldus Weber.

Maandag ging er een schok door de beleggerswereld toen Adecco liet weten de publicatie van zijn resultaten over 2003 uit te stellen, omdat de accountantscontrole van de Noord-Amerikaanse activiteiten niet op tijd klaar is. De beleggers vreesden direct voor weer een boekhoudschandaal à la Enron, Ahold en Parmalat. De koers van het aandeel Adecco zakte met ruim 35 procent.

Dinsdagmorgen maakte het aandeel een deel van dat verlies goed. De koers ging omhoog met ongeveer 6 procent tot 56,05 Zwitserse frank. Financiële analisten in Zwitserland zeiden dat de koersreactie van maandag overtrokken is.

Volgens de analisten kan het uitstel van de publicatie van de jaarcijfers het gevolg zijn van nieuwe boekhoudregels in de Verenigde Staten. Die verplichten de acccountants er onder meer toe te melden dat het management van een bedrijf de interne boekencontrole goed op orde heeft. Het accountantskantoor Ernst & Young zou daar in dit geval moeite mee hebben.

Ook wordt gesuggereerd dat de accountants voor de resultaten over 2003 strengere criteria hebben aangelegd dan voor die over . Al met al hoeven eventuele gevolgen niet zo ernstig uit te pakken als het zich eerst liet aanzien, aldus de analisten.