STOCKHOLM - Het Zweedse verpakkingsconcern Tetra Pak stelt een intern onderzoek in na beschuldigingen dat het miljoenen euro's heeft overgemaakt naar privé-rekeningen van de familie Tanzi, oprichters van het vrijwel ter ziele gegane Parmalat.

De Italiaanse krant Il Sole 24 Ore had in het weekeinde gemeld dat Tetra Pak in 2001 ongeveer eenderde van 30 miljoen euro aan kortingen aan oprichter Calisto Tanzi en diens familie heeft betaald. Tetra Pak levert het zuivelconcern kartonnen melkverpakkingen. De beschuldigingen zouden afkomstig zijn van Fausto Tonna, gewezen financieel directeur van Parmalat.

Volgens het Zweedse concern is het normaal dat er kortingen worden gegeven. Of Tetra Pak in die gevallen geld overmaakt, kon een woordvoerder niet zeggen. Parmalat kon in de jaren zestig groot worden met lang houdbare melk onder meer door de verpakkingen die het Zweedse bedrijf maakt.

Tanzi, die na de ontdekking van de fraude bij Parmalat zijn concern uit handen heeft moeten geven, heeft volgens de krant Corriere della Sera in het weekeinde de beschuldigende vinger uitgestoken naar de Italiaanse bank Capitalia. Hij zou hebben gezegd dat de bank hem heeft gedwongen bedrijven over te nemen tegen een te hoge prijs. Volgens de krant zou Tanzi daar niet aan hebben kunnen ontkomen omdat Parmalat zwaar in het krijt stond bij de bank. In Capitalia heeft ABN Amro een belang van 9 procent.

Het onderzoek naar de fraude bij Parmalat is uitgebreid naar Oostenrijk. Volgens media in dat land steekt er achter Parmalat Austria, een volledige dochteronderneming van het Italiaanse concern, een wijdvertakt netwerk van bedrijven, met deelnemingen op onder andere de Antillen en Mauritius en in Costa Rica.