ZAANDAM - Het supermarktconcern Ahold roept de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) op de twee rechtszaken tegen Ahold in te trekken. De zaken zijn "niet in het belang van aandeelhouders" en "contraproductief", schrijft het bedrijf dinsdag in een open brief aan zijn aandeelhouders.

Bekijk video:
Breedband / Modem

De VEB eist in de eerste zaak dat Ahold de jaarrekeningen over de boekjaren 1998 tot en met 2002 vernietigt en herziet. In de tweede zaak vraagt de vereniging om een zogeheten enquête, een onderzoek naar het verleden.

Ahold werd begin vorig jaar getroffen door een omvangrijk boekhoudschandaal dat zich concentreerde bij zijn Amerikaanse dochter US Foodservice. Daarom moest Ahold de jaarrekeningen over en 2001 bijstellen.

De brief, die dinsdag bij wijze van advertentie in diverse ochtenbladen is gepubliceerd, is ondertekend door topman A. Moberg.

Ahold wijst erop dat de aandeelhouders eind november vorig jaar met een meerderheid van ruim 99 procent van de stemmen akkoord gingen met de jaarrekening over 2002. Daarin zijn volgens het concern ook de gecorrigeerde cijfers van 2000 en 2001 verwerkt. Als Ahold zich in een rechtszaak moet verdedigen, leidt dat tot hoge kosten "die zij zich veel beter kan besparen", aldus de brief.

Een enquête heeft volgens de onderneming voor aandeelhouders geen toegevoegde waarde, omdat er nu al onderzoeken van overheidsinstanties en toezichthouders in binnen- en buitenland lopen. Het door de VEB gevraagde onderzoek zal bovendien "veel tijd in beslag nemen en inbreuk maken op de normale bedrijfsvoering", aldus Ahold.

Op 3 maart is er opnieuw een aandeelhoudersvergadering.