SAN JOSE - Nederland beschikt over heel veel kennis, maar die kennis genereert niet genoeg producten en dienstverlening. Dat heeft minister-president Balkenende maandag gezegd in het Amerikaanse San Jose. Verder stelde hij dat Nederland de ideale locatie is voor Amerikaanse IT-bedrijven die voet aan Europese grond willen krijgen.

Volgens Balkenende is het delen en uitwisselen van kennis belangrijk voor de groei van de economie, en productiviteit en banen in het bijzonder. "Samenwerking is de motor van succes", zei hij in een live videotoespraak.

In Silicon Valley - de streek die zijn naam dankt aan het grote aantal technologische bedrijven - is maandag een grote netwerkbijeenkomst begonnen onder de naam High Tech Connections (HTC). Aan de conferentie nemen in totaal 370 Nederlandse en Amerikaanse organisaties deel. Volgens Balkenende is HTC voor Nederland "een grote stap in de goede richting".

De premier wees de aanwezigen op de ambitie van de regering om Nederland "innovatiever" te maken. Het recent opgerichte innovatieplatform, waarin onder anderen hijzelf en Philips-topman Gerard Kleisterlee zitten, moet die ambitie aanzwengelen en concreet inhoud proberen te geven.