AMSTELVEEN - De luchtvaartmaatschappij KLM is onder voorwaarden bereid bewakers met vuurwapens aan boord toe te laten. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd.

De overheid bepaalt of de air marshals een vuurwapen dragen. Het ministerie van Justitie heeft volgens KLM al aangegeven dat de beveiligingsbeambten een vuurwapen moeten krijgen. KLM legt zich daar bij neer als vooraf onder meer duidelijk wordt vastgelegd dat de piloot de leiding houdt tijdens de vlucht. Ook moet duidelijk worden afgesproken wie aansprakelijk is als een passagier gewond raakt door een air marshal.

KLM wil deze voorwaarden in een protocol vastleggen. De maatschappij gaat dit met alle betrokken partijen, waaronder de ministeries van Justitie en Verkeer en Waterstaat, binnen enkele weken opstellen. Als dit protocol er is, is KLM bereid mee te werken aan een proef met air marshals. Deze proef moet een halfjaar duren.

Intelligente wapens

Het ministerie is verheugd dat KLM onder voorwaarden bereid is tot het toelaten van bewapende bewakers in de vliegtuigen. ,,We gaan nu gezamenlijk aan de slag om het protocol op te stellen'', zei een woordvoerder.

KLM ziet het liefst dat de beveiligingsbeambten 'intelligente' wapens dragen. Zo zouden bijvoorbeeld rubberen kogels kunnen worden gebruikt. Ook kunnen de wapens met verdovingspijlen worden uitgerust, aldus de KLM-zegsman.

De piloten zijn tegen de aanwezigheid van vuurwapens aan boord van de toestellen. Hierdoor wordt de verantwoordelijkheid van de gezagvoerders voor de veiligheid en de goede orde en discipline aan boord op grove wijze aangetast, stelt de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers. De vakbond wil dat er eerst procedures en randvoorwaarden worden vastgesteld voordat de air marshals worden ingezet.

Burgerkleding

Nederland heeft de eerste air marshals inmiddels al opgeleid. In Duitsland en Israël hebben ze een speciale training gekregen om zich voor te bereiden op de antiterreurtaak. Minister Donner van Justitie heeft hier opdracht voor gegeven.

Air marshals vliegen in burgerkleding onopvallend mee. Ze moeten een eventuele kaping van een toestel voorkomen of proberen in de kiem te smoren. Ook moet de aanwezigheid van de beveiligingsbeambten terroristen afschrikken.

De Verenigde Staten willen dat buitenlandse luchtvaartmaatschappijen air marshals laten meevliegen op geselecteerde vluchten van en naar de VS. Het land kan KLM hiertoe dwingen door haar bijvoorbeeld de toegang tot het luchtruim te weigeren.