UTRECHT - De Nederlandse Spoorwegen (NS) verwachten dat nieuwe abonnementen het bedrijf jaarlijks drie miljoen extra reizen zullen opleveren, bovenop de al bestaande groei.

Bovendien denken de spoorwegen dat de nieuwe abonnementen de files zullen verminderen. Dat stelt commercieel directeur NS Reizigers Boukje Bügel in een interview met NU.nl.

Nieuwe abonnementen die het bedrijf begin augustus introduceerde, zorgen er naar naar verwachting voor dat er buiten over vijf jaar buiten de ochtendspits jaarlijks zo’n 150 miljoen extra 'reizigerskilometers' worden gemaakt.

“Dat zijn zo’n drie miljoen reizen”, aldus Bügel. “Die komen bovenop de groei die we toch al willen realiseren."

“Die extra groei moet je gaan merken in het verminderen van files”, stelt ze. Dit omdat sommige abonnementen nu onbeperkt reizen bieden.

Buiten spits

De directeur hoopt dat "het gewoner wordt" om buiten de spits te reizen. "Ons doel is de bereikbaarheid van Nederland vergroten en daar zijn we nu mee bezig.”

De nieuwe abonnementen zijn alleen beschikbaar voor de OV-chipkaart. Het systeem kijkt alleen naar het moment waarop klanten inchecken, als dat buiten de spits is dan geldt de korting of het vrij reizen.

Omdat het om de grote getallen aan reisbewegingen gaat, ziet Bügel geen probleem in handige gebruikers die buiten de spits inchecken maar toch in de spits reizen.

Persoonsgegevens

Juist het verleiden van de automobilist om de trein te nemen was voor het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP)  in 2009 aanleiding toestemming te geven voor het verwerken van persoonsgegevens van reizigers.

Door het gebruik van de kaart bepaalt het systeem of een reiziger voor korting in aanmerking komt. Een conducteur hoeft alleen vast te stellen dat er is ingecheckt.

“We hebben onze verwachtingen voor de extra reizen berekend voor een periode van vijf jaar. Als ik kijk naar de reacties van klanten zouden we dat eerder kunnen halen.”