AMERSFOORT - De bezitter van een eigen woning geeft gemiddeld per maand 400 euro uit aan onderhoud en verbetering van zijn huis. Dit blijkt uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis (VEH) onder 1650 huiseigenaren.

Inclusief deze kosten is de eigenaar van een eigen woning gemiddeld 38,6 procent van zijn netto-inkomen kwijt aan woonlasten.

Dat is veel meer dan de 26,3 procent waarmee de overheid rekent. Bij deze berekening vallen de onderhoudskosten niet onder de woonlasten. VEH vindt dat de overheid dit percentage moet aanpassen, omdat overheidsbeleid mede op deze ''woonquote'' wordt gebaseerd.

Onderhoud

Het grootste deel van de kosten gaat in onderhoud zitten. Zo besteden mensen met een eigen huis ruim 2000 euro per jaar aan kleine reparaties en klussen als onderhoud aan tuin en cv-ketel, of het verhelpen van verstoppingen. Ook het laten schilderen van het huis valt onder het reguliere onderhoud.

Groot onderhoud kost gemiddeld 1700 euro per jaar. Dan gaat het om bijvoorbeeld het vervangen van de dakbedekking of de cv-ketel.

Isoleren

Aan het aanbrengen van verbeteringen wordt gemiddeld 1000 euro per jaar uitgegeven. Die zijn vaak belangrijk om de woningen up to date te houden, aldus VEH. Als voorbeeld noemt de organisatie het isoleren van een huis.

Neem je deze kosten mee, dan is de bezitter van een eigen woning een groter deel van zijn netto-inkomen kwijt aan wonen dan de huurder. Die besteedt volgens de overheid gemiddeld 36,6 procent van zijn netto-inkomen aan wonen. De hypotheekrenteaftrek voor de woningeigenaar is in de berekening meegewogen.