DEN HAAG - Rijkswaterstaat wacht een forse afslankingsoperatie. Uitgesmeerd over de periode 2004-2008 verdwijnen mogelijk 1800 tot 2200 van de 11.000 arbeidsplaatsen die de dienst, verantwoordelijk voor de grote weg- en waterprojecten in Nederland, nu nog telt, liet directeur-generaal Keijts maandag weten.

In opdracht van het kabinet moeten er bij Rijkswaterstaat al duizend arbeidsplaatsen geschrapt worden. Keijts wil tegelijkertijd een andere werkwijze bij zijn organisatie introduceren, die klantgerichter is en zakelijker. "Daarvoor zijn minder mensen nodig."

Gedwongen ontslagen

Gedwongen ontslagen uitsluiten, zoals de ondernemingsraad volgens de Rijkswaterstaatbaas wil, is niet mogelijk. Keijts' inzet is zoveel mogelijk via natuurlijk verloop te regelen. Hij wil daarnaast sneller zestigplussers laten uitstromen en de inhuur van externe medewerkers, momenteel goed voor 1200 arbeidsplaatsen, beperken.

Rijkswaterstaat, opgericht in 1798, is onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat, en wordt vanaf 2006 een zogeheten agentschap. Het hoofdkantoor staat in Den Haag, waar ongeveer vierhonderd mensen werken. Verder zijn er verspreid over het hele land regionale directies en specialistische diensten. De pijn van de afslanking zal over al die vestigingen verdeeld worden, aldus Keijts, al wil hij beginnen in Den Haag.