AMSTERDAM - Na de cijferstorm van donderdag bleef het vrijdagochtend zeer rustig op de effectenbeurs in Amsterdam. Kort na opening zakte de AEX-index weer licht onder de 500-puntengrens, maar in de eerste uren van de handel krabbelde de koersen weer iets op en schommelde de belangrijkste index rond het slot van donderdag.

Bekijk video

Omstreeks het middaguur noteerde de AEX-index 499,69 punten, een minimaal verlies van 0,17 procent. Opvallendste fonds en tevens de grootste daler was KPNQwest. Het nieuws dat KPN's partner in dit bedrijf, het Amerikaanse Qwest, voor een financiering niet meer op de kapitaalmarkt terechtkon, kostte het aandeel 5 procent. KPN stond tegen de middag op een miniem verlies van 0,2 procent.

'Enorme stilte'

"Er heerst een enorme stilte op beurs", zo omschreef een handelaar de sfeer vrijdag. De grote fondsen vertoonden een verdeeld beeld. Onder de dalers bevonden zich zwaargewichten als Philips, ABN, Aegon en ING, maar alleen het Eindhovense concern boekte een zwaar verlies van iets meer dan 2 procent. Voor tegenwicht zorgden onder meer Koninklijke Olie (plus 1 procent) en Unilever. Het laatste bedrijf was donderdag positief over de eigen toekomst en dat beloonden beleggers.

Van de overige beurzen in Europa stond alleen Londen op winst. In de Londense City hield vooral Vodafone de FTSE-index overeind, die een winst van 0,2 procent noteerde. In Frankfurt en Parijs daalden de belangrijkste indices 0,3 en 0,5 procent.

Alcatel kreeg in Parijs een verlies van 4 procent voor de kiezen. Het concern leed onder berichten dat het sinds 1995 een verlies van 915 miljoen euro buiten de boekhouding heeft gelaten. Voormalig topman Pierre Suard ontkende dit in de Franse krant Le Parisien.

Euro

Op de valutamarkten daalde de euro iets in koers. Rond het middaguur stond de munteenheid op 0,8705 dollar tegen 0,8715 eerder op de ochtend. Tegenover het pond sterling zakte de euro onder een koers van 0,61 pond op 0,6095.