AMSTERDAM – Superbelegger en multimiljardair Warren Buffett roept het Amerikaanse Congres op om de belastingen voor megarijke Amerikanen op te schroeven.

Dat schrijft hij in een opiniestuk in the New York Times. “Mijn superrijke vrienden en ik zijn lang genoeg in de watten gelegd door een miljardairsvriendelijk Congres. Het is tijd dat onze overheid de opofferingen die nodig zijn eerlijk gaat verdelen”, aldus Buffett.

De miljardair, die zijn kapitaal heeft binnengehaald met zijn beleggingsfonds Berkshire Hathaway, heeft vorig jaar 6,9 miljoen dollar aan belastingen afgedragen.

“Dat lijkt veel, maar eigenlijk bedraagt het maar 17,4 procent van mijn belastbaar inkomen en dat is minder dan alle andere mensen in mijn kantoor betaald hebben. Hun belastingdruk bedraagt 33 tot 41 procent”, meldt de superbelegger.

Middenklasse

Buffett stelt voor het percentage voor 99,7 procent van de belastingbetalers ongewijzigd te laten en de huidige belastingverlaging voor werknemers in stand te houden om de armen en middenklasse te steunen.

Degenen die meer dan een miljoen dollar verdienen zouden echter meer moeten gaan betalen.  Voor de ultrarijken, die meer dan tien miljoen dollar binnenslepen, zou nog een extra belastingverhoging moeten gelden, zo vindt Buffett.

De multimiljardair verwacht weinig weerstand onder zijn collega’s. “Ik ken veel van de megarijken en het zijn veelal fatsoenlijke mensen. De meesten van hen zetten een groot deel van hun geld in voor goede doelen en zouden het helemaal niet erg vinden meer belasting te betalen, zeker gezien het feit dat zoveel van hun medeburgers het erg zwaar hebben.”

Obama

Het artikel van Buffett is koren op de molen van president Barack Obama, die af wil van het belastingvoordeel voor rijken dat door zijn voorganger George W. Bush is ingesteld.

Warren Buffett staat met een geschat vermogen van zo’n 50 miljard dollar op de derde plaats op de ranglijst van de rijkste mensen ter wereld.