AMSTERDAM - Veel vakantiewerkers hebben te maken met agressie op de werkvloer. Zo'n 37 procent van de jongeren zegt er last van te hebben.

Dat blijkt uit maandag gepresenteerd onderzoek van CNV Jongeren.

"De maatschappij wordt steeds agressiever, dat merk je ook op de werkvloer. Werkgevers moeten hier goed op inspelen en jongeren voorbereiden en begeleiden", vindt CNV Jongeren-voorzitter IJmert Muilwijk.

De bond zocht voor het eerst uit hoe vaak jongeren met agressiviteit te maken krijgen tijdens hun vakantiebaan, nadat er steeds meer klachten over binnenkwamen.

Zwaar tillen

Dat slechts 45 procent van de vakantiewerkers wordt geïnformeerd over de veiligheid op het werk, steekt de vakbondsman. "En dan heb ik het niet alleen over de traditionele gevaren zoals zwaar tillen of werken met machines, maar ook juist zaken als agressie of pesten op het werk."

Jongeren zijn overigens wel tevreden over hun vakantiebaan. Ruim 93 procent is er blij mee. Zo'n 38 procent vindt het zelfs de ideale plek om verliefd te worden. Muilwijk vindt het 'schokkend' dat veel jongeren het doodnormaal vinden dat zij worden lastiggevallen op het werk.