AMSTERDAM - FNV Bondgenoten gaat zondag de buitenlandse vrachtwagenchauffeurs van een groot transportbedrijf in Noord-Brabant vertellen dat ze te weinig verdienen en in actie moeten komen.

Volgens de bond is er iets 'grondig mis' bij Van den Bosch uit Erp, de grootste bulktransporteur van Nederland.

Uitspraak

De chauffeurs worden gewezen op een uitspraak van de rechtbank in Roermond, die afgelopen week oordeelde dat Poolse werknemers volgens de Nederlandse cao moeten worden betaald. FNV Bondgenoten had de zaak aangespannen tegen een transporteur die een onrechtmatige uitzendconstructie hanteerde.

Vanuit Berlijn arriveert elke zondag een touringcar die Oost-Duitse chauffeurs aflevert en op Eindhoven Airport worden geregeld Hongaarse chauffeurs ingevlogen, om te werken voor buitenlandse lonen en arbeidsvoorwaarden. De bond roept ze op om bij Van den Bosch betaling volgens de Nederlandse cao beroepsgoederenvervoer te eisen.

'Schijnconstructie'

Van den Bosch heeft bijvoorbeeld in Duitsland een kantoortje waar de Duitse chauffeurs worden aangenomen, zegt Edwin Atema van FNV Bondgenoten. "Gewoon een schijnconstructie om goedkoop personeel te werk te stellen in Nederland. De Nederlandse chauffeurs worden eruit gepest of ontslagen, terwijl er via Duitsland gewoon nieuwe Duitse chauffeurs worden aangenomen."

Bedrijven die personeel naar Nederlandse transporteurs uitzenden moeten een zogeheten aanwijzingsbeschikking aanvragen, zegt Atema. "Geen van de chauffeurs die wij hebben gesproken kent het bestaan van dit document en uit navraag bij de KIWA, de instantie die belast is met de afgifte ervan, blijkt dat men het bedrijf niet eens kent. Dit laat zien hoe deze werkgever omgaat met zijn personeel."

TLN

Een 'pikant detail' is volgens FNV Bondgenoten dat Van den Bosch een van de grootste leden van werkgeversorganisatie TLN is. "Begin dit jaar was de voorzitter van TLN nog bij Van den Bosch om een nieuw opleidingsinstituut voor chauffeurs te openen", zegt de vakbondsman. "Wij gaan ervan uit dat hij er nu snel bij is om zijn eigen lid Van den Bosch op te dragen zich aan de cao te houden."