AMSTERDAM – De rellen in Londen en andere Britse steden hebben hun sporen nagelaten op de economie en het bedrijfsleven in Groot-Brittannië. Vooral kleine bedrijven zijn de dupe.

De rellen hebben de reputatie van Groot-Brittannië als land om zaken mee te doen schade berokkend. Dat zegt 83 procent van de bedrijven in een recente poll waar de Sunday Times over bericht.

De onrust in verschillende Britse steden zou wel eens een blijvende impact kunnen hebben op het consumenten- en producentenvertrouwen, reageert een expert in de Britse zondagskrant.

Bedrijfsketens zoals JD Sports, Tesco en Currys zijn slachtoffer geworden van de woedende menigten. Niet alleen werden panden vernield en producten gestolen, ook zorgden de rellen voor sluiting van winkels. Tesco sloot op last van de politie 150 van zijn 2000 vestigingen.

Schadeclaims

Het Britse centrum voor retail onderzoek heeft berekend dat de rellen 80 miljoen pond aan verloren verkopen hebben gekost.

De associatie van Britse verzekeraars heeft berekend dat de schade die zal worden uitbetaald aan bedrijven in de getroffen gebieden uitkomt boven de 200 miljoen pond. Dat is het dubbele van een eerdere berekening van de associatie.

Kleine bedrijven

Grotere bedrijven kunnen de schade en verloren inkomsten het hoofd bieden, maar voor kleinere bedrijven ligt dat anders.

Daarom heeft de Britse regering noodmaatregelen in het leven geroepen om steun te bieden. Onder andere door ondernemers uitstel te verlenen voor het betalen van belasting en door oprichting van een fonds van 20 miljoen pond. Bedrijven moeten daardoor weer snel operationeel zijn, zonder dat ze uitbetaling van hun schadeclaim hoeven af te wachten.

Banken zijn ook overeengekomen om ‘sympathieker’ te zijn ten aanzien van bedrijven die in moeilijkheden verkeren.